AGRODAL TARIM KİMYA LTD. ŞTİ. GDO’suz Doğal ve Yerli Tarım Platformu.

 

Tohumların ekim dikimi ile ilgili özet bilgi:

Tohumlar öncelikle keseksiz ve taşsız hazırlanmış fide toprağına yada Torf toprağına ekilmelidir ve çimlenene kadar toprağın nemi korunmalıdır.  Ekim yapılacak yer fide harcı ile hazırlanmış fide yastığı olabilir, viyol ya da plastik bardak hatta sıradan bir tabak ta olabilir. Ortam ve toprak ısısı 15 derecenin altında olursa hiçbir tohum çimlenmez.

Tohumlar pratik olarak en fazla kendi büyüklüklerinin 10 katı kadar derinlikten çimlenebilirler. Bu sebeple ortalama 1-2 cm derinliğe ekilmeli, ekimden sonra üst toprak hafifçe bastırılmalı ve sprey şeklinde sulama yapılmalıdır. Çimlenme görülene kadar fideliğin üzeri cam yada şeffaf naylon ile örtülerek toprağın nem kaybı önlenebilir. Gereğinden fazla sulamak çimlenmeyi engelleyecektir.  Bu işlemler bahçede serada evde ya da balkonda yapılabilir. Yeni ekilmiş viyoller ya da yastıklar günde 1-2 saat güneşlendirilebilir. Çimlenme göründükten sonra devamlı güneş görmeleri sağlanmalıdır.

Çimlendikten sonraki işlemler sebzelere göre değişiklik arz etmektedir.

Domates, Biber, Patlıcan, Lahana, Brokoli, Karnabahar, Enginar, Kuşkonmaz ve Marul gibi sıralı ekim gerektiren sebzeler mutlaka önce küçük bir fide yastığına yada fide viyolüne ekilmelidir. Çimlenip 5-10 cm fide boyutuna ulaştığında viyolden yada yastıktan dikkatlice çıkartılıp asıl yetişecekleri yere dikilirler. Bu sebzeleri saksıda yetiştirecekseniz bile önce fidelikte çimlenmeli, sonra saksıya geçirilmelidir.

Acur, Bakla, Bamya, Bezelye, Fasulye, Kabak, Karpuz, Kavun, Pancar, Mısır gibi bitkiler viyolde yetiştirilip asıl yerlerine geçirilir yada direk yetiştirilecekleri yere ekilebilir.

Maydanoz, Kekik, Dereotu, Havuç, Ispanak Kuzukulağı, Reyhan, Semizotu, Soğan, Tere,Turp ve Çim gibi sebzeler direk olarak nihai yetişecekleri yere ekilmelidirler. Bu yeşil sebzeler genelde sökülüp nakledilmezler. Ekildikleri yerden hasat edilirler.

Çiçek tohumları da tohumun büyüklüğüne göre yukarıdaki işlemler ile çimlendirilir ve yetiştirilir.

Bitki tohumlarının çimlenme süreleri bitkiden bitkiye değişmekle birlikte 5 günle 20 gün arasındadır. Ortam ısısı da bu süreyi etkiler. Optimum ısı 15-20 derecedir. Mesela mısır 5 günde çimlenirken maydanoz ve kekik 20 gün kadar bekleyebilir. Tohumları ekimden önce 1-2 saat ılık suda bekletmek çimlenmeyi hızlandıracaktır.

Daha detaylı bilgiye ihtiyacınız olursa mağazamızla iletişime geçebilirsiniz.

Mağazamızı tercih ettiğiniz için teşekkür eder, iyi günler dileriz.

Diğer kullanıcılar ve bizler için bu alış verişi değerlendirmenizi rica ederiz.

Ürünlerimizin taklitlerinden sakınmanızı öneririz.

Bilgi alabileceğiniz instagram hesaplarımız;

@agrodaltarim   @elbisadabotanik   @alpagromonde