
AGRODAL TARIM KİMYA LTD. ŞTİ. GDO’suz Doğal ve Yerli Tarım Platformu.
Tohumların
ekim dikimi ile ilgili özet bilgi:
Tohumlar
öncelikle keseksiz ve taşsız hazırlanmış fide toprağına yada Torf toprağına
ekilmelidir ve çimlenene kadar toprağın nemi korunmalıdır. Ekim yapılacak yer fide harcı ile hazırlanmış
fide yastığı olabilir, viyol ya da plastik bardak hatta sıradan bir tabak ta
olabilir. Ortam ve toprak ısısı 15 derecenin altında olursa hiçbir tohum
çimlenmez.
Tohumlar pratik olarak en fazla kendi büyüklüklerinin
10 katı kadar derinlikten çimlenebilirler. Bu sebeple ortalama 1-2 cm derinliğe
ekilmeli, ekimden sonra üst toprak hafifçe bastırılmalı ve sprey şeklinde
sulama yapılmalıdır. Çimlenme görülene kadar fideliğin üzeri cam yada şeffaf
naylon ile örtülerek toprağın nem kaybı önlenebilir. Gereğinden fazla sulamak
çimlenmeyi engelleyecektir. Bu işlemler
bahçede serada evde ya da balkonda yapılabilir. Yeni ekilmiş viyoller ya da
yastıklar günde 1-2 saat güneşlendirilebilir. Çimlenme göründükten sonra
devamlı güneş görmeleri sağlanmalıdır.
Çimlendikten
sonraki işlemler sebzelere göre değişiklik arz etmektedir.
Domates, Biber, Patlıcan, Lahana, Brokoli, Karnabahar,
Enginar, Kuşkonmaz ve Marul gibi sıralı ekim gerektiren sebzeler mutlaka önce
küçük bir fide yastığına yada fide viyolüne ekilmelidir. Çimlenip 5-10 cm fide boyutuna
ulaştığında viyolden yada yastıktan dikkatlice çıkartılıp asıl yetişecekleri
yere dikilirler. Bu sebzeleri saksıda yetiştirecekseniz bile önce fidelikte
çimlenmeli, sonra saksıya geçirilmelidir.
Acur, Bakla,
Bamya, Bezelye, Fasulye, Kabak, Karpuz, Kavun, Pancar, Mısır gibi bitkiler
viyolde yetiştirilip asıl yerlerine geçirilir yada direk yetiştirilecekleri
yere ekilebilir.
Maydanoz, Kekik, Dereotu, Havuç, Ispanak Kuzukulağı,
Reyhan, Semizotu, Soğan, Tere,Turp ve Çim gibi sebzeler direk olarak nihai
yetişecekleri yere ekilmelidirler. Bu yeşil sebzeler genelde sökülüp
nakledilmezler. Ekildikleri yerden hasat edilirler.
Çiçek tohumları
da tohumun büyüklüğüne göre yukarıdaki işlemler ile çimlendirilir ve
yetiştirilir.
Bitki
tohumlarının çimlenme süreleri bitkiden bitkiye değişmekle birlikte 5 günle 20
gün arasındadır. Ortam ısısı da bu süreyi etkiler. Optimum ısı 15-20 derecedir.
Mesela mısır 5 günde çimlenirken maydanoz ve kekik 20 gün kadar bekleyebilir.
Tohumları ekimden önce 1-2 saat ılık suda bekletmek çimlenmeyi
hızlandıracaktır.
Daha detaylı
bilgiye ihtiyacınız olursa mağazamızla iletişime geçebilirsiniz.
Mağazamızı
tercih ettiğiniz için teşekkür eder, iyi günler dileriz.
Diğer kullanıcılar ve bizler için bu alış verişi değerlendirmenizi rica
ederiz.
Ürünlerimizin taklitlerinden sakınmanızı öneririz.
Bilgi
alabileceğiniz instagram hesaplarımız;
@agrodaltarim @elbisadabotanik
@alpagromonde
Yorum Bırak